– a duplázás is jól sikerült –

  1. augusztus 13-17-ig újra egy élményekkel teli hetet tölthettek el a gyerekek a Kemecsei Római Katolikus Egyházközség és a Kemecsei Katolikus Családok Egyesülete által megrendezett napközis hittan táborban. A szervezők ismét színes, tartalmas programokkal készültek. Az ismerkedős napon sok új barátot szerezhettek a táborozók, nemcsak a játékos bemutatkozás, de az érdekes feladatok közös megoldása is összekovácsolta őket, megalapozta az egész heti jó hangulatot. Augusztusban a gyerekek talplenyomatával készült el a tábori jelkép.

Ebben a táborban is lehetőségünk volt egy kis sportolásra a Kemecse SE által üzemeltetett műfüves focipályán. A fiúk a hőség ellenére is lelkesen rúgták a gólokat, míg a lányok zumbáztak, néptáncoltak a plébánia udvarán. Ezen a napon a mozgásé és az énekszóé volt a főszerep, a szervezők a népi játékos sorversenyen is megmozgatták a gyerekeket, majd dalt tanultak, amihez elsajátították a koreográfiát.

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén a nyírturai görög katolikus parókusnál, Szabados Viktor atyánál vendégeskedtünk. A 11 órakor kezdődő szentmise után egész nap a táborozó gyerekektől volt hangos a parókia udvara. Viktor atya előbb pizzázni, majd kézműves foglalkozásra invitálta a gyerekeket. Miután elállt az eső, szórakoztató játékokat játszhattak az udvaron, megnéztük a nyírturai templomok gyönyörű épületeit, majd uzsonna előtt Viktor atya sok érdekes dolgot mesélt a görög katolikus szertartásokról.

A tábor negyedik napján Kemecse egyik legszebb helyére szerveztünk ismét egész napos programot. Reggel lovas szekéren „utaztunk” az ISI tóhoz, ahol délelőtt a szelektív hulladéké volt a főszerep. Arra vállalkoztunk, hogy PET palackokból hajót készítünk. Mindenkinek jutott feladat, gyerekek és felnőttek egyaránt lelkesen részt vettek benne, ki ragasztott, ki fóliázott, ki az ötleteket adta. A hajót közösen vízre bocsátottuk, és nagy örömünkre fenn is maradt a vízen, sőt egy bátor jelentkező (szülői felügyelet mellett) ki is próbálta. A délelőtt folyamán szelektív hulladék szigetet is kialakítottunk, a gyerekek ügyesen elsajátították a szelektív hulladék gyűjtés főbb szabályait.

A szelektív hulladékokból használati és dísztárgyak, játékok készültek. A gyerekekre újabb próbatételek vártak a délutáni kincsvadászaton. A bátorság próbán motorcsónakáztak, a tudás próbán vallási témában fejtörőket, és egyéb más feladatokat oldottak meg. Miután az ügyességi próbát és a végső megmérettetést is kiállták, felnyithatták a kincses ládát. Élményekkel, kincsekkel gazdagodtunk ezen a napon.

Pénteken államalapító Szent István király, a kemecsei katolikus templom védőszentjének emlékére rendeztünk programokat a templomban, és az új kenyér ünnepére tekintettel üzemlátogatást tettünk a kemecsei pékségben. Ebéd előtt Tamás László plébános atya megszentelte az új kenyeret. Az augusztus 20-ai templom búcsúra készülődvén a gyerekek lelkesen vettek részt a templom takarításában. Az augusztusi turnus utolsó délutánján ismét ugráló vár volt a meglepetés program.

A turnus utolsó napján családi délutánt szerveztünk, ahol gyerekek és felnőttek megoszthatták egymással a heti élményeket, egy közös uzsonna, vacsora mellett. Nagyon hangulatos volt, hogy az udvaron palacsintát, lángost, szalonnát sütöttünk.

Ahhoz, hogy a tábort sikeresen lebonyolítsuk, egyházközség lelkes hívei, fiatalok, idősek egyaránt segítették a szervezők munkáját. Volt, aki programokat szervezett, míg mások az étkeztetésben, mosogatásban, a gyermekek felügyeletében, a takarításban segítettek. A kellemesen eltöltött hét tartalmas szórakozást jelentett a gyerekek számára. Büszkék vagyunk arra, hogy a két hét alatt közel 60 család gyermeke táborozott nálunk.

A tábor megszervezéséhez főként az egyesületünk biztosított anyagi fedezetet, a Nemzeti Együttműködési Alaptól pályázaton nyert pénzösszegből. Hálásan köszönjük az önkéntesek odaadó, kitartó munkáját, az egyházközség híveinek felajánlásait és a helyi vállalkozók támogatását.

Sztupáné dr. Ignéczi Mónika

szervező